Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
BOEKTIP - Directeur Peter van Duinen vertelt
Al 32 jaar is Peter van Duinen directeur van de Vrije Academie. Ooit begon hij als net afgestudeerde kunsthistoricus met lesgeven aan kleine groepen, jaren later is dát uitgegroeid tot het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur. Mooie verhalen vertellen en lezen doet Peter nog steeds met veel passie en plezier. Vraag je hem dus om een boektip, dan krijgt u er bij deze vier!
Eeen tip? Peter, heb je nog een boekentip? Oei, dat is leuk en moeilijk. Zoals zo vaak ben ik in meerdere boeken tegelijk bezig. Dat is altijd leuk, zo kan je wisselen afhankelijk van je stemming.
Meerdere boeken vind ik een aanbeveling waard. Het onthullende boek '' Revolusi' van David van Reybrouck heb ik in een adem uitgelezen. Geschiedenis en persoonlijke ervaringen komen hier heel mooi samen. En het laat je als lezer heel erg reflecteren op de rol die wij als land hebben gespeeld in Indonesië. Heel nodig!
Maar u wilt misschien meer horen over de kunstboeken die ik zou aanbevelen? Ik geef u er drie. Afhankelijk van uw stemming kunt u er dan één kiezen!
Halverwege ben ik in de biografie van Willem de Kooning, het stond al jaren te wachten in mijn kast. Volgens mij alleen nog verkrijgbaar tweedehands, of in de bibliotheek. Heerlijk geschreven en met zoveel smakelijke details dat de bijna 800 pagina’s niet afschrikken.
Over deze periode las ik dit jaar ook 'Ninth Street Women', dat boek is heel recent, maar wel in het Engels. Het belicht de periode van de Abstract Expressionists in New York vanuit de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars. Hun rol is heel groot geweest, maar de geschiedenis heeft haar focus vooral op de mannelijke spelers gericht. Jammer, want de levens en werken van deze vrouwen zijn grandioos. Geloof het of niet, maar ik vond het jammer dat ik de bijna 1000 pagina’s uit had. Zo geweldig geschreven en met mooie nieuwe inzichten in de Abstract Expressionisten, hun vriendschappen, hun liefdes, hun woedes. Heerlijk, heerlijk!
Laatste boek! Dat is van een Vlaamse schrijver en die behandelt de hele kunstgeschiedenis. Dat vind ik altijd fijn. Die geschiedenis is er gewoon, maar je kan hem op zoveel verschillende manieren vertellen. Het soort boeken waar ik dus nooit genoeg van krijg. Hoogleraar Koenraad Jonckheere schreef (in het Nederlands), 'Another history of Art, 2500 jaar Europese kunstgeschiedenis'.
Natuurlijk ken ik Janson en Honour & Flemming, fijne overzichtswerken. Dit overzichtswerk is iets minder rechtlijnig. Vandaar de term another. Zelfde periode, ander verhaal. Of een verhaal met meer zichtpunten. De hoofdstukken heten: het product kunst, het idee kunst, kunst en wetenschap, kunst, macht en geloof en het boek sluit af met vorm en inhoud.
Door de vele afbeeldingen is het een luchtig boek. Ook de stijl is toegankelijk. Daarbij zijn er tussenstukjes van elk een of twee pagina’s over leuke onderwerpen als: Rubens’ atelier op paneel of doek? Wetenswaardigheden dus.
Het boek is leuk voor beginners, maar ook leuk voor kenners. Dat komt door die andere zichtpunten en omdat het niet chronologisch is. Ik lees er met plezier in, het plezier dat je voelt dat de schrijver heeft gehad. Hij benutte het eerste corona-jaar om dit boek te schrijven. Is er dus in elk geval iets goeds uit gekomen!!
Fijne feestdagen, veel lees- en kunstplezier in het nieuwe jaar gewenst!
Peter van Duinen
Bekijk hier ook Peters tip 'Another History of Art' in onze Boekenwinkel.
OVER HET BOEK
Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.
De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.
OVER DE AUTEUR
David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, waarvoor hij onder andere de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010 kreeg.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.