Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Bevlogen, enthousiast en deskundig zijn de kernmerken van het docententeam van de Vrije Academie. Onze docenten weten waarover ze het hebben. Opgeleid in verschillende vakgebieden en brengen eigen kennis en ervaring mee. De docenten wonen verspreid over heel Nederland en verzorgen de evenementen bij jou in de buurt.
Meer weten over een van onze docenten? Gebruik de zoekfunctie:
Annemarie Aardewerk heeft jarenlange ervaring als organisator en begeleider van culturele en ´groene´ reizen. Naast het begeleiden van vooral tuinen- en landschapsreizen, heeft zij zich daarna voornamelijk op kunst- en cultuurreizen gericht. In haar reizen streeft zij naar een balans van inhoud, comfort en ontspanning met de nadruk op kwaliteit en diversiteit in de programmering. Zij reisde reeds vele malen naar Engeland en bezocht talloze Manors en tuinen.
Drs. Ank Adriaans-van Schaik MA, kunsthistoricus, geeft lezingen, cursussen en workshops op basis van onderzoek naar context en betekenis van kunstwerken. Daarnaast adviseert zij bij het samenstellen van tentoonstellingen en schrijft kunsthistorische publicaties. Zij presenteert graag het verhaal van de kunst met als doel: het plezier beleven van kunst.
Femke Akerboom-Beekman studeerde Duitse taal-en cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en specialiseerde zich in joodse schrijvers in de Duitse literatuur en geschiedenis van de 20e eeuw. Graag deelt zij haar kennis van literatuur, kunst en cultuur en wil zij haar publiek enthousiasmeren over uiteenlopende onderwerpen via rondleidingen en stadswandelingen. Daarnaast ontwikkelt zij voor Nederlandse en Duitse musea educatief materiaal en tentoonstellingen.
Martijn Akkerman - juwelenhistoricus
Zijn interesse in juwelengeschiedenis begon al rond zijn vijfde. Na een opleiding in Schoonhoven en diverse stage-ervaringen stelde hij zich als doel en ideaal om de boeiende verhalen achter juwelen door te geven. Hij doet dat door het geven van lezingen, als juwelenexpert bij het programma Tussen Kunst & Kitsch en via publicaties.
Severine Amsing is kunstenaar en wever. Ze heeft een weefatelier in Amsterdam Oost en ze werkt daarnaast in de weefwerkplaats op de Gerrit Rietveldacademie, waar ze studenten leert weven. Ze is zelf ook opgeleid aan de Rietveldacademie. Eerder rondde ze een studie Historische Geografie af aan de UVA. Dat voor haar elk weefsel een landschap is, is dan misschien geen verrassing.
Kunsthistorica Els de Baan is specialist in mode en textiel met ruim drie decennia ervaring als docente kunst-, mode-, textiel- en designgeschiedenis. Ze is een echte verhalenverteller, zowel als rondleidster in De Lakenhal, als in geschreven teksten voor bijvoorbeeld dagblad Trouw.
Kunsthistorica Verena Bakhuizen verzorgt sinds 2006 lezingen, excursies en museumrondleidingen. Van Lutma’s briljante zilver in kwabstijl tot het sprookjesachtige glas van Émile Gallé, van strak empire-meubel tot eigentijds haute-couture ontwerp, van de schilderkunst van Van Eyck en Rembrandt tot Mondriaan en Rothko... Verena is van alle markten thuis. Haar grote kennis van en passie voor geschiedenis, kunst en vormgeving deelt ze vol enthousiasme met de cursisten van de Vrije Academie.
Samen interactief aan de slag gaan om handvatten te krijgen voor een volgend museumbezoek? Dat kan tijdens de lessen van kunsthistorica, conservator en museumdocent Janita Baron (1988). Door samen hardop te kijken naar kunst ontstaan gesprekken die bijblijven, die aan het denken zetten. Ook voor degene die graag alleen luistert. Ze heeft een brede interesse, maar is gespecialiseerd in de negentiende eeuw én vrouwelijke kunstenaars. Door middel van haar enthousiaste verhalen en leuke details is het tijd voor een nieuwe blik op kunst!
Kunsthistorica drs. Muriel de Beer is een professionele en inspirerende docente van het eerste uur met oog voor detail. Haar enthousiasme voor de kunst werkt aanstekelijk! Muriel leert je kijken, ontdekken en verbanden leggen. En zij geeft duidelijke uitleg. Zij biedt context in een doortimmerd verhaal, gelardeerd met anekdotes. Haar kunsthistorische kennis reikt van het oude Egypte tot de meest actuele hedendaagse kunst.
Dick Berckenkamp is beeldend kunstenaar en gespecialiseerd in hedendaagse kunst. In zijn werk voert de passie voor contemporary dance, muziek en eigentijdse kunst de boventoon. Maar de grote meesters uit het verleden zijn nooit ver weg. Met plezier geeft hij de colleges introductie kunstgeschiedenis, van de oudheid tot nu.
Olga de Bie is fashion designer en heeft jarenlang ervaring in het ontwerpen van dessins voor textiel. Haar interesse gaat uit naar traditionele verf- en printtechnieken van verschillende culturen. Op dit moment is ze werkzaam in het kunstonderwijs waarbij ze cursussen en workshops op het gebied van textiel geeft. Met veel enthousiasme wil ze de liefde voor dit Japanse ambacht met u delen.
Bioloog en landschapskenner drs. Kees Boele is zijn eigen motto: inspirerend groen. Geworteld in het Nederlandse landschap, opgebloeid tussen flora en fauna en wereldwijd uitgegroeid op alle zes continenten. Kees werkt al jaren samen met de Vrije Academie aan een uitbouw van het aanbod met biologische onderwerpen in een zo breed mogelijk perspectief.
Dr. Ype de Boer is filosoof en docent aan de Radboud Universiteit en auteur van Murakami en het gespleten leven (2017) en Het erotisch experiment (2019). Hij schreef een proefschrift over ethiek in het werk van hedendaags filosoof Giorgio Agamben. Daarnaast vertaalde hij enkele filosofische werken, schreef inleidingen en essays en spreekt op diverse podia.
Jolene den Boer-Eggermont is spreker en fotograaf. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA, met als afstudeerrichting Architectuurgeschiedenis. Dat was nog geen eenvoudige keuze, aangezien ze zichzelf als een kunstomnivoor beschouwt. Na het behalen van haar diploma schreef ze artikelen voor magazines en culturele websites. Ook verzorgde ze alle content voor haar eigen kunstblog, waarvoor ze met pen en camera tentoonstellingen in het hele land afliep. Sinds 2016 houdt ze met veel enthousiasme uiteenlopende lezingen over kunst en cultuur in zowel Nederlands als Engels, voor volwassenen en kinderen.
Karin Braamhorst is kunsthistoricus, docent en auteur van o.a. het 'Ikonen Lexicon'. Ze is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Karin heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij de verhalen die ze vertelt.
Drs. Margaret Breukink woont en werkt in het noorden van het land. Zij leidt u op persoonlijke en enthousiaste wijze door de kunstgeschiedenis, van symboliek en art nouveau tot Jan van Eyck en De Ploeg. Haar specialiteit: een brede cultuurhistorische context, boeiende achtergrondverhalen en prachtig beeldmateriaal.
drs. Annette Brouwer studeerde Kunstgeschiedenis & Archeologie aan de Rijksuniversiteit. Zij is al tientallen jaren werkzaam als bevlogen en enthousiaste docente kunstgeschiedenis. Met veel plezier verzorgt zij colleges algemene kunstgeschiedenis, symboliek of moderne kunst. Daarnaast is zij regelmatig te vinden in bijvoorbeeld Museum De Pont.
Go Bruens MA studeerde kunstgeschiedenis en zij heeft zich gespecialiseerd in moderne kunst en architectuur. Door haar enthousiaste verhalen neemt ze u mee naar de tijd en achtergrond van de kunstenaars, architecten en opdrachtgevers en zoomt ze in op de kleinste details. Daardoor laat ze u datgene zien waar u misschien in eerste instantie overheen kijkt.
Emma Bulens (MA) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam waarbij zij in vele gebieden geïnteresseerd was. In elke periode van de geschiedenis is namelijk iets interessants te vinden. Zij houdt ervan om de geschiedenis vanuit kunst en cultuur te doorgronden en stelt zich zelf altijd de vraag: Op welke manier is kunst een reflectie van de samenleving van dat moment?
Marian van Caspel is kunsthistorica. Ze is een ervaren docente en houdt ervan moderne en hedendaagse kunst met oude kunst te verbinden. En dat dan nog het liefste op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit.
Jennie Casu-Bogaert studeerde kunstgeschiedenis aan de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule in Aken. Sindsdien werkt zij als museum- en kunsthistorisch docent voor verschillende musea in Nederland, België en Duitsland, waaronder het Bonnefanten Museum in Maastricht, Suermondt-Ludwig Museum, Ludwig Forum für Internationale Kunst & Couven Museum in Aken. Jennie heeft een brede interesse in kunstgeschiedenis: van gotiek tot pop art en van de Vlaamse Primitieven tot hedendaagse kunstenaars. Zij geeft met veel plezier colleges, rondleidingen en lezingen.
Christine van der Cingel is beeldend kunstenaar en werkt als docent en rondleidster in het Groninger Museum. Tevens heeft zij enkele jaren reizen begeleid naar Egypte, Marokko en Catalonië. Zij houdt van alle periodes en stijlen: van de Egyptische Fayoum portretten tot hedendaagse schilderkunst van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Door de vele reizen die zij heeft gemaakt is zij veel in aanraking gekomen met architectuur van de oudheid tot aan moderne architectuur zoals in New York en Barcelona en zij vindt het fascinerend om te zien wat de invloed is van architectuur op de sfeer van een stad en op de beleving van het individu.
Babette Claassen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar bijzondere passie voor kunst en cultuur deelt zij op enthousiaste wijze met een breed publiek in lezingen en rondleidingen. Hoewel haar specialisatie de negentiende-eeuwse kunstmarkt is, weet Babette ook over andere onderwerpen binnen de kunstgeschiedenis bevlogen te spreken. Daarbij neemt zij haar publiek altijd graag mee in een boeiend verhaal.
Lodewijk Crommelin combineerde zijn opleiding tot uitvoerend musicus aan het Koninklijk
Conservatorium in Den Haag met een studie muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn concertpraktijk en het geven van muzieklessen vertelt hij met veel enthousiasme over muziek, muziekgeschiedenis, stijlperioden, componisten en hun werk. Hij houdt zich veelvuldig bezig met minder bekende componisten en laat met veel plezier horen dat hun werk vaak net zo de moeite is als het overbekende ijzeren repertoire.
Drs. Arthur d'Ansembourg is docent kunstfilosofie. In zijn colleges, lezingen en rondleidingen voor de Vrije Academie gaat de aandacht uit naar filosofische opvattingen over schoonheid en kunst. Daarnaast begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en verscheen in januari 2018 van hem Er zit iets achter. Over filosofie en kunst.
Mirjam Deckers groeide op als dochter van twee bibliothecarissen en dus werd de liefde voor cultuur en kunst haar met de paplepel ingegoten. Niet geheel onverwachts studeerde ze dan ook Kunst- en Cultuurwetenschappen en Wijsbegeerte in Groningen. Uiteindelijk verpachtte ze haar hart aan de kunstgeschiedenis, met een bijzondere liefde voor de vroege 20e eeuw. Ze werkt voor de nalatenschap van Bauhauskunstenaar Gunta Stölzl, op wiens oeuvre ze momenteel promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is Mirjam zelfstandig kunsthistorica en curator.
Wilma de Kluizenaar is cultuurwetenschapper en zelfstandig cultureel ondernemer. Naast haar werkzaamheden als docent is ze actief in het Limburgse culturele veld. Voor Jazz Maastricht, Museum de Domeinen Sittard en ECCE heeft zij projecten gedaan.
Arianne Deligianis is een gedreven kunsthistoricus die haar Master Kunstgeschiedenis behaalde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in de Hollandse Gouden Eeuw, in iconografie en de Griekse Oudheid. Ze bracht haar jeugd door in Griekenland, waar haar zoektocht begon naar alle verhalen die kunst en geschiedenis te vertellen hebben. Met heel veel plezier geeft zij les in Kunstgeschiedenis, om mensen in contact te brengen met de kleurrijke en veelzijdige wereld van kunst.
Drs. Robbie Dell'Aira is een bevlogen verteller en laat anderen graag meegenieten van zijn kunsthistorische bevindingen. Jarenlang woonde hij in Italië, maar nu geeft hij met veel plezier colleges en lezingen, voornamelijk in het zuiden des lands. Daarnaast schrijft hij boeken waarin geschiedenis en kunst met elkaar verenigd zijn.
Dan Dickhof heeft een ruime ervaring als spreker over diverse kunsthistorische onderwerpen, zowel over oude als hedendaagse kunst. Hij houdt van het verbinden van kunst met elkaar, wars van tijden. Drie opvallende expertises zijn Surinaamse kunst, Haagse kunst en tot slot prentkunst. Dickhof was onder meer werkzaam in het veiling- en museumwezen. Daarnaast gaf hij lessen aan diverse kunstorganisaties en kunstacademies en verzorgde hij excursies. Als museum- en gastconservator stelde hij tentoonstellingen samen over 17de-eeuwse tot hedendaagse kunst. Naast kunsthistorische zaken is hij werkzaam als kunstenaar en schrijver. Mensen enthousiasmeren voor kunst, ongeacht hun achtergrond, is zijn doel. Dickhof spreekt met net zoveel plezier voor kunstkenners, als voor mensen die hun avontuur net beginnen. Foto: Stefana Caramanica.
Drs. Michel Didier is in 1987 afgestudeerd op kunst en muziek. Sindsdien geeft hij vele lezingen en cursussen, veelal over 'zusterkunsten' als kunst en muziek of kunst en literatuur. Maar ook kunst en mythologie, kunst en esoterie komen aan bod. Verdere specialismen zijn art nouveau, art deco, exotisme en vorsten & kunst.
Oene Dijk studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis. Hij verzorgt, op enthousiaste wijze, al jarenlang colleges voor de Vrije Academie, en dan met name die over architectuur. Omdat deze geschiedenis nog beter tot zijn recht komt door de architectuur en de stedenbouw met eigen ogen te aanschouwen, neemt hij u graag mee op stadswandelingen en excursies door heel Nederland.
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is kunsthistoricus en doceert al vele jaren met enthousiasme voor de Vrije Academie. Met name colleges en studiedagen over symboliek in de kunst zijn favoriet. Ook kent Krzysztof Museum Catharijneconvent en het Rijksmuseum op z'n duimpje. Daarnaast neemt hij de liefhebber mee op reis naar Polen of New York.
Mariska Doesburg is een gepassioneerd kunsthistorica, museumeducator en journaliste. Zij studeerde Journalistiek en Kunstgeschiedenis. Haar grote passie voor de klassieken, Italië en kunst ontstond op de middelbare school.
Tijdens haar studies ontstonden er meerdere interesses, waaronder voor symboliek en sculptuur in de kunstgeschiedenis. Nu vertelt zij met net zoveel passie over Sandro Botticelli en Amedeo Modigliani als over Rachel Ruysch en Lotti van der Gaag.
Drs. Hein van Dongen verzorgt diverse colleges op het gebied van filosofie. U kent hem van de collegereeksen Wereldfilosofie, Filosofie voor het persoonlijke leven en de studiedag Denken in het Midden-Oosten.
Peter van Duinen is directeur en oprichter van de Vrije Academie.
Drs. Jacqueline Duurland is tekstschrijver en filosoof. Zij studeerde taal en filosofie aan de UvA en is een bevlogen verteller die mensen makkelijk meeneemt in haar uitleg en verhalen. Jacqueline Duurland is een enthousiast liefhebber van de originele en tot nadenken stemmende inzichten van uiteenlopende denkers. Zij vindt het een uitdaging om dit gedachtegoed op een inspirerende manier toegankelijk te maken en raakvlakken bloot te leggen met de actualiteit.
Marloes Duyker studeerde Illustratieve Vormgeving aan de HKU. Ze werkt als zelfstandig illustrator en beeldend kunstenaar. Marloes is gespecialiseerd in cyanotypie en het illustreren met naald en draad. Naast haar ontwerpwerk geeft zij kunsteducatie aan beginnende creatievelingen.
Als filosoof en schrijver gaat Bram Eenink het hedendaagse met een brede interesse tegemoet. Zo bestudeert hij momenteel utopische literatuur aan de Universiteit Leiden. Maar hij is ook thuis in de wereldgeschiedenis en politieke economie, en denkt graag in grote lijnen via aparte anekdotes. Van Amerika tot China, en van de prehistorie tot de nabije toekomst, Bram heeft er graag wat over te vertellen.
Annette van der Elst studeerde filosofie aan de VUB/ULB in Brussel gecombineerd met de studie psychologie, en studeerde af op op Lacan, Wittgenstein en Kierkegaard.
Naast lesgeven aan de Vrije Academie en Hogeschool Zuyd in Heerlen, schrijft ze onder meer voor het tijdschrift Filosofie Magazine, vertaalt ze filosofische en wetenschappelijke boeken en essays uit het Frans en werkt ze als geestelijk verzorger in Zuid Limburg, waar ze met mensen praat over levensvragen die ze vaak hebben als gevolg van een ziekte of verlies van een partner. Ook helpt Annette mensen hun levensverhaal te schrijven – soms schrijft ze die zelf.
De rode draad in alles wat Annette dote is dat filosofie gaat over zingeving, onze omgang met de onvermijdelijke eindigheid, maar ook over vreugde, schoonheid en liefde. Ze streeft ernaar een dergelijke kennis van de filosofie, en psychologie te combineren met de toepassing van die filosofie voor grote levensvragen. Want, zoals de Griekse filosoof Epicurus dat zei, een filosoof zou op de eerste plaats vooral een ‘geneesheer van de ziel’ moeten zijn.
Frank Elzas studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij gaf jaren les als docent in vakken als drama en cultuureducatie. Naast zijn werk is hij zich gaan toeleggen op gespecialiseerde stadswandelingen in Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Hij voert u enthousiast mee door de prachtige geschiedenis van deze steden met feitelijke informatie, historische verhalen en smeuïge anekdotes.
Drs. Frederik Erens (1970) studeerde Midden-en Oost-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich met name in de geschiedenis en actuele ontwikkelingen van de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen. Verder heeft hij zich verdiept in de kunsthistorie op het gebied van architectuur en toegepaste kunst uit de periode 1880-1940, en Nederlands-koloniale geschiedenis.
‘Kunst elitair, stoffig en saai?‘ Niet als het aan kunsthistoricus Wendy Fossen ligt! Zij geeft geen droge colleges maar vertelt met zo veel vuur en passie over kunst dat u voorgoed verkocht bent. Zo laat ze de worsteling van de kunstenaar met zijn opdrachtgever zien en gaat ze dieper in op het persoonlijke leven van flamboyante kunstenaars. Vanzelfsprekend wordt er niet voorbij gegaan aan de technische kant van de kunst, maar zijn het juist die heerlijke verhalen die je bij blijven.
Annemie de Gendt is specialiste op het gebied van middeleeuwen, renaissance en art nouveau. Gedurende vele jaren heeft zij met volle overtuiging en veel enthousiasme en plezier college gegeven aan de afdeling Europese Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij schreef haar proefschrift over opvoedingsstrategiëen voor vrouwen in de late middeleeuwen.
Uit Italië heeft drs. Stefano Giani een grote kennis van de Italiaanse en vooral Venetiaanse kunstgeschiedenis met zich meegenomen, samen met een passie voor lesgeven. In Nederland hebben moderne en hedendaagse kunst, en artiesten en kunststromingen uit Frankrijk en Spanje zich ontwikkeld als nieuwe specialismen. Het boeiendste aan zijn vak vindt Stefano het enthousiast toelichten van relaties tussen kunst, artiesten en hun cultuur-historische context.
Roland Gieles studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de Italiaanse kunst van de late middeleeuwen en renaissance, maar heeft gaandeweg een brede kunsthistorische interesse ontwikkeld. Hij is gefascineerd door de verhalen achter kunstwerken en kunstenaars en vertelt daar graag over. In zijn lezingen kan je ook altijd een stukje historische context verwachten. Kunst en geschiedenis worden met elkaar verbonden, zonder dat het kunstwerk daarbij naar de achtergrond verdwijnt.
Fenneke Goutbeek is docent, kunstenaar en onderzoeker. Ze werkt sinds 2004 met pastelkrijt op allerlei soorten papier, kleine lapjes stof, schilderdoek en grote houten panelen. Het krijt gebruikt ze in combinatie met water, aquarel en potloden. Meestal is een thema of concept de basis van haar werken, waarin de mens centraal staat.
Met haar houten panelen “Patronen doorbreken” is Fenneke cum laude afgestudeerd en heeft ze de Cris ten Bruggenkate trofee gewonnen voor het werken met krijt. In haar atelier werkt ze op zeer groot formaat wat bijzondere tekeningen oplevert. Dit jarenlange enthousiasme voor het materiaal en haar achtergrond als docent heeft erin geresulteerd dat zij inmiddels 14 jaar pastelworkshops verzorgt en ook vele anderen enthousiast maakt voor dit medium.
Nadat Tanja Groenendijk-de Vos MA afstudeerde als Master in North American Studies, variant American Business, Politics & Society, heeft zij zich toegelegd op het Amerikaanse politieke systeem, Amerikaanse verkiezingen, het Amerikaanse Supreme Court en trans-Atlantische relaties, in het bijzonder die tussen Nederland en Amerika. Waarom gebeuren de dingen in Amerika zoals ze gebeuren?
Tanja doceert over zowel actuele politiek: Obama’s, Trump’s en Biden's presidentschappen, de intense polarisatie en over het politieke systeem als over de geschiedenis van onze Nederlandse kolonie, New Netherlands van 1609 tot 1665 en hoe later 50 Amerikaanse Staten zijn ontstaan vanuit de 13 Engelse kolonies aan de oostkust.
Kunsthistorica drs. Karin Haanappel is afgestudeerd op het oeuvre van de Franse beeldhouwster Camille Claudel en heeft zich sindsdien ingezet om de vergeten talentvolle vrouwen uit de kunstgeschiedenis voor het voetlicht te plaatsen. Zo publiceerde zij ‘Herstory of Art’ en vol passie en enthousiasme geeft zij colleges, lezingen en studiedagen. Vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle.
Kunsthistorica Drs. Monique Hafkamp heeft tijdens haar studie veel gereisd om naar kunst en architectuur te kijken. Ze begeleidt culturele reizen en geeft cursussen en lezingen over kunst en cultuur. Naast een liefde voor Italïe heeft Monique een voorkeur voor de colleges algemene kunst- en architectuurgeschiedenis.
Het werk van Linda Hartman is een intuïtieve wereld vol kleur en plezier. Linda gebruikt waterverf, acrylverf, krijt en vormen vanzelf gemaakte sjablonen. Flora en Fauna zijn haar inspiratiebronnen. Ze verbeeldt verhalen over vrijheid, kleur en vorm. Soms met en soms zonder woorden. Ook werkt ze als kunsteducatie op verschillende scholen.
Myrthe Hebinck MA heeft als sinds haar opleiding tot kunsthistoricus een voorliefde voor cultuureducatie. Omdat Myrthe zelf zo van kunst houdt, doet ze niets liever dan de cursisten deze liefde ook te laten ontdekken. Met enthousiasme geeft ze colleges of rondleidingen in regio Utrecht.
Drs. Barry Heinrichs heeft een plek verworven in het docententeam van de Vrije Academie als specialist op het gebied van hedendaagse kunst. Zijn bezoeken aan galeries en uitleg over techniek worden zeer gewaardeerd.
Drs. Benno Hillebrand is een docent van formaat. Hij staat letterlijk en figuurlijk boven de materie. Benno verhaalt net zo makkelijk over de Griekse oudheid als over Permeke. Met name in regio Den Haag en in het bijzonder in het Kunstmuseum Den Haag komt u Benno vaak tegen.
Na vrije opleidingen muziekwetenschap (BA) en Algemene Cultuurwetenschappen (MA) aan de Universiteit van Amsterdam geeft Jurgen van den Hout MA lezingen, doet onderzoek en produceert muziekproducties. Ook geeft Jurgen workshops op het gebied van muziek en multi-media.
Janneke Huijnk studeerde Grafische Vormgeving aan aan de HKU en Wijsbegeerte aan de UvA. Ze werkt als zelfstandig illustrator en is docent ambachtelijke druktechnieken. Ze is gespecialiseerd in natuurlijk verven en onttrekt zelf pigmenten uit plantaardige materialen. Met deze pigmenten verft ze textiel en papier en maakt ze onder andere zeefdrukinkt en aquarelverf. Janneke besteedt tijdens de workshops ook aandacht aan de herkomst van materialen, beelden en concepten. Haar workshops gaan nooit alleen om het eindresultaat. Elke fase in het proces is waardevol.
Drs. Patricia Huisman is een bevlogen vertelster die al sinds 1993 werkzaam is als docent en rondleidster. Patricia heeft inmiddels jarenlange ervaring met een gevarieerd publiek en met de meest uiteenlopende thema´s. Van de Egyptenaren tot aan de eigentijdse kunst, geen onderwerp heeft nog geheimen voor haar. Dankzij haar flux de bouche weet zij elke kunstvorm op een heldere en toegankelijke wijze uit te leggen.
Mariska Jansen is een kunsthistorica uit Nijmegen met veel passie voor haar vakgebied. Binnen de kunstgeschiedenis vind zij veel onderwerpen interessant, maar haar grootste passie is de Franse schilderkunst van de negentiende eeuw. Mariska heeft onder andere ervaring in het les geven opgedaan bij Cursuscentrum de Opstap. Kennis over kunst overdragen vind zij een van de leukste dingen om te doen, zij hoopt alle deelnemers veel te leren en te laten genieten van de kunst
Drs. Judith Janssen studeerde Russische taal en literatuur in Utrecht, Amsterdam en Moskou. Het is haar passie om literatuur uit Rusland en Oekraïne tot leven te brengen. In haar colleges maken deelnemers een virtuele reis langs literaire plekken. Ze verbindt de avonturen van hoofdpersonen of gedichten uit de rijke Russische of Oekraïense literatuur met een literaire plek of met plekken ergens in Rusland, Siberië, Oekraïne, Georgië of Armenië. Zo wordt het gedicht, het verhaal of de roman vanuit een ander perspectief gelezen. Daarbij is aandacht voor de culturele of historische context en de actualiteit. Judith is ook al jarenlang freelance reisleider en begeleidde succesvolle literaire reizen naar St Petersburg, Moskou, Odessa, langs beroemde Russische landgoederen, naar Georgië en Armenië of was docente op literaire cruises over de Wolga. Ze is een enthousiasmerende docente met veel kennis die goed kan presenteren en graag op vragen van cursisten ingaat.
Carien Kanters MA is een kunsthistoricus die u met een aanstekelijk enthousiasme meevoert in de wondere wereld van de kunstgeschiedenis. Als verhalenverteller in hart en nieren met een brede interesse geeft zij met evenveel plezier de Introductie Kunstgeschiedenis als colleges over mode, of rondleidingen door verschillende musea en in het bijzonder het Rijksmuseum Amsterdam en Paleis op de Dam.
Liesbeth van Keulen is portretschilder, docent, oprichter van Portretschool Amsterdam en auteur van diverse instructieboeken op het gebied van portretschilderen. Haar opleiding kreeg ze in Perugia aan de Accademia di Belle Arti en aan de Koninklijk Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Ze houdt van portretkunst uit alle tijden en in al haar verschijningsvormen maar heeft een bijzondere liefde voor de vroege Vlamingen, zoals Jan van Eyck, Hans Memling, Rogier van de Weyden.
Wassily Khudyakov is afkomstig uit een familie van kunstschilders en heeft zijn klassieke academische opleiding genoten aan de kunstacademie in Sint-Petersburg. Al meer dan vijftien jaar werkt hij in Amsterdam en omgeving als restaurator van (olieverf)schilderijen van oude meesters. Door zijn opleiding en restauratiewerkzaamheden heeft hij een zeer brede kennis opgedaan van oude schilder- en tekentechnieken en methodologie. Wassily's manier van lesgeven is gebaseerd op methodologische principes voor het opleiden van kunstenaars. Met veel plezier deelt hij zijn kennis en liefde voor klassiek tekenen en schilderen met geïnteresseerden.
Inge Klompmakers is Japanologe en kunsthistorica en houdt ervan om de mooie verhalen van ruim twintig eeuwen Japanse kunst met een breed publiek te delen. Ze is al ruim 20 jaar professioneel werkzaam in het internationale Japanse kunstveld. Met even veel plezier geeft Inge lezingen en publiceert ze bijzondere boeken over Japanse kunst, cultuur en geschiedenis. Voor haar overstap naar de uitgeverijwereld was zij werkzaam als Japanspecialist bij een gerenommeerde galerie en een internationaal veilinghuis.
Maarten van ’t Klooster studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij specialiseert zich in beeldende kunst uit de negentiende eeuw en vroege twintigste eeuw. Daarnaast heeft hij interesse in (de geschiedenis van) schilderijlijsten. Binnen cursussen en lezingen laat hij graag de dwarsverbanden zien die de kunstgeschiedenis tot leven brengen.
Anna Knigge studeerde Politieke Wetenschappen BA aan de Rijksuniversiteit Groningen en kunstgeschiedenis MA aan de Universiteit van Leiden. Als kunsthistoricus heeft ze een bijzondere interesse in de kunst en architectuur van gedenkplaatsen en plekken van herinneringen. Knigge is werkzaam als zelfstandige in de culturele sector, schrijver en onderzoeker, en werkt voor diverse kunst- en erfgoedinstellingen.
Drs. Agnes Kooijman is architectuur- en kunsthistoricus en studeerde aan de Universiteit Utrecht. Ze is het meest gepassioneerd over het begrijpen en inzichtelijk maken van verspreiding van (architectuur)kennis in zowel de Lage Landen als daarbuiten door het bestuderen van het gebruik van tekeningen, prenten en boeken. Daarnaast brengt zij haar met passie vakgerelateerde kennis over met als doel het levendig houden van historische verhalen zodat er nieuwe inzichten, dialogen en relevante studies uit kunnen voortvloeien.
Jelte van Koperen heeft opleidingen en studies gestapeld, van timmermansopleiding, HBO bouwkunde tot master architectuurgeschiedenis. Hij geeft rondleidingen in meerdere steden door heel Nederland, van historische binnensteden tot nieuwbouwwijken. Zijn lessen zijn interactief en vol praktische uitleg hoe gebouwen en constructies in elkaar steken.
Twirre van Kraaijenoord is creatief ontwerper, gespecialiseerd in ambachten en technieken. Naast haar ontwerpwerk geeft zij kunst en techniek educatie aan beginnende en gevorderde creatievelingen in verschillende disciplines waaronder nat en naald vilten.
Bas Kreuger (1962) studeerde maritieme geschiedenis in Leiden en werkte daarna in diverse historische musea zoals het Luchtmachtmuseum, Museum voor Communicatie, Aviodrome, het Vestingmuseum Naarden en de laatste jaren voor de Hollandse Waterlinie. Zijn specialisaties nzijn luchtvaarthistorie en de geschiedenis van Nederlandse vestingbouw. Zijn belangstelling gaat uit naar de plaats van het individu in de grote bewegingen van de geschiedenis en hoe de ontwikkeling van techniek hierop invloed heeft gehad.
Drs. Aldwin Kroeze is een onwaarschijnlijke duizendpoot en meesterverteller. Drie opleidingen, talloze specialisaties en activiteiten in binnen- en buitenland maken hem, in combinatie met zijn aanstekelijke bevlogenheid, tot een geliefd spreker. Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.
Kunsthistoricus Mariëlle Lassche: 'Kunst kan mij inspireren, motiveren, provoceren, verwonderen, verleiden, ontroeren, shockeren, ….. en zal nooit vervelen!' Deze gezonde belangstelling voor alles wat met kunst te maken heeft deelt Mariëlle Lassche heel graag met een breed publiek, van jong tot oud!. Ik neem mijn cursisten mee in de geschiedenis van de kunst van de oudheid tot het hedendaagse, van klassieke architectuur tot modern design.
Luc is als een vis in het water in de wereld van het onderwijs. Als onderwijskundige is hij jarenlang aan de faculteit Educatie van Fontys Hogescholen Sittard/Tilburg en later aan de opleiding Tehatex aan de ABKM te Maastricht werkzaam geweest waar hij tevens was belast met de organisatie en begeleiding van kunstexcursies naar Italië. Zijn liefde voor kunst en cultuur houdt hem al meer dan dertig jaar in de greep.
Lisette Le Blanc is een gepassioneerd kunsthistoricus . Zij is breed georiënteerd, een bewuste keuze om juist verbanden te leggen tussen verschillende perioden, ontwikkelingen en culturele aspecten als kunst, literatuur en muziek. Haar overtuiging is dat kunst onmisbaar is en een belangrijk onderdeel is van het leven van alledag. Het biedt reflectie, troost en schoonheid.
Dr. Micha Leeflang is sinds 2007 conservator bij Museum Catharijneconvent in Utrecht. Ze promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op de technische kunsthistorische studie over het werk van de Antwerpse zestiende-eeuwse schilder Joos van Cleve en zijn atelier.
Kunsthistoricus en -docent Bjorn de Leeuw is geïnteresseerd in alles dat zich verhoudt tot kunst, cultuur en geschiedenis. Hij is een breed georiënteerd interdisciplinair die zoekt naar de schoonheid van het alledaagse. Het beeld, de context en betekenisgeving zijn hierbij leidende motieven.
Tyas Leeuwerink (1989, Amsterdam) is kunstenaar en als docent verbonden aan diverse toonaangevende musea in Amsterdam en als coach te zien in Tv-programma Project Rembrandt. Hij studeerde Docent Beeldende Vorming en behaalde de titel Master of Fine Arts aan de kunstacademie. Binnen zijn werk als kunstenaar zijn de werking van het creatieve proces, het moment van ingeving en het werken met licht en donker terugkerende thema’s. Hij maakt in zijn beeldend werk gebruik van diverse technieken, waaronder projectie en bewegend beeld.
Na decennia werkzaam geweest te zijn als bedrijfsjurist is Titia van Lier met veel plezier kunstgeschiedenis gaan studeren aan de universiteit van Utrecht. Na de succesvolle afronding van de master verzorgt Titia met veel enthousiasme rondleidingen, cursussen en adviseert ze bij het samenstellen van tentoonstellingen.
Tamara Linde geeft als coach sinds enkele jaren diverse workshops en retreats. Met groot enthousiasme begeleidt zij haar cursisten op inspirerende en creatieve wijze tijdens de workshop Kintsugi.
Mats Lodenstijn studeerde zowel muziektheater als filosofie. Deze twee interesses zijn dan ook vervlochten in zijn werk en leven. Mats enthousiasmeert graag mensen voor filosofische teksten en thema’s, omdat deze nuance aanbrengen in de manier waarop we denken over de huidige wereld, samenleving en onszelf. Filosofie omschrijft hij dan ook als ‘denken 2.0’. Wie durft?
Merel Luijendijk MA is historicus en een ervaren spreker. Voor het Scheepvaartmuseum werkt ze als gids en museumdocent en de kern van haar historische interesse ligt dan ook bij de Europese expansie overzee. Ook andere vroegmoderne onderwerpen, zoals de Tachtig- en Dertigjarige Oorlog en de Engelse koningshuizen hebben haar aandacht.
Drs. Hans Luiten is een enthousiaste docent die ingewikkelde zaken helder weet uit te leggen. Van vele markten thuis, maar de bijzondere combinatie van Zaanse, Amsterdamse en Turkse geschiedenis is bij hem favoriet.
Flore Lutters (MA) studeerde geschiedenis, film en filosofie. In zijn werk zoekt hij naar de creatieve kruisverbinding tussen film en filosofie. Momenteel doceert hij filosofie op de Vrije Hogeschool, geeft filmcolleges in diverse filmhuizen in Nederland en schrijft mee aan de publicatie ‘Denken in het Donker’ bij uitgeverij ISVW. Zijn expertise is het cinematografisch denken van de filmmakers Andrej Tarkovski, Stanley Kubrick en Terrence Malick.
Hendrie van Maanen is afgestudeerd Theoloog en Sociaal Geograaf. Hij is meer dan 20 jaar in het hoger onderwijs actief, zowel in binnen- als buitenland. Momenteel doceert Hendrie onder meer Europese Cultuur en Religie aan de school voor Journalistiek in Ede. Hendrie is zeer bevlogen met een grote passie voor het lesgeven.
Wouter Maas heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij na zijn bachelor een onderzoeksmaster heeft afgerond. Hij is gespecialiseerd in de kunst van de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd, in het bijzonder die van de Nederlanden en Italië. Hij is daarnaast geïnteresseerd in de rol die vrouwen hebben gespeeld (en spelen) in de kunstgeschiedenis, de rol van makers van kleur, en het raakvlak tussen kunst en queer-geschiedenis.
Sinds 2015 werkt Anastasia Manna als docent Italiaans in Amsterdam. Zij studeerde Letteren aan de Universiteit van Napels Federico II en specialiseerde zich in Vergelijkende Literatuurwetenschap. In Italië gaf zij taalles aan migranten en schreef zij als journalist voor regionale kranten.
Bij het Italiaans Cultureel Instituut van Amsterdam geeft zij, naast meer traditionele taalcursussen, met veel enthousiasme een conversatiecursus door middel van films en leidt zij een leesclub.
Barbara Mensink MA studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze is breed geïnteresseerd en heeft een grote liefde voor portretten, van Fayoum tot Frans Hals, van Vincent van Gogh tot Rineke Dijkstra. Ze werkt ook voor het Noordbrabants Museum. Met veel enthousiasme geeft ze colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen.
Carmen Mensink is een internationaal gerenommeerd schilder van Thangka's; traditionele rolschilderingen van Boeddha's en Mandala's in de Tibetaanse traditie. Zij geeft meer dan twintig jaar les en lezingen in Tibetaanse kunst & filosofie, aan musea, universiteiten en centra over de hele wereld. Ook is ze te vinden in tientallen publicaties. Het enthousiasme en de toewijding die Carmen uitdrukt in haar lessen hebben al duizenden mensen begeleid en geïnspireerd op het pad van boeddhistische kunst. Carmen woont in Amsterdam en wordt ook gevraagd voor verwante vormen van Tibetaanse kunst, waaronder de meterslange vloerschilderingen van de 'Acht Gelukbrengende Symbolen' die ze heeft gemaakt om de Dalai Lama in Nederland te verwelkomen.
Drs. Birgitte Mommers is een kunsthistorica die met veel enthousiasme haar cursisten mee weet te voeren in de wereld van de kunst. Ze heeft een brede interesse: naast haar specialisatie in renaissance en barok heeft zij een voorliefde voor de oudheid, en de (Franse) negentiende eeuw. Voor de Vrije Academie verzorgt zij met veel plezier zowel colleges, als lezingen bij tentoonstellingen en rondleidingen door musea.
Drs. Arjan Moscoviter voltooide de eerstegraads lerarenopleiding tekenen en een studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Al ruim dertig jaar geeft hij les in kunstgeschiedenis, tekenen en schilderen. Dit verraadt zijn belangstelling voor de wisselwerking tussen theorie en praktijk. Zijn specialisme is de figuratieve schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw. Arjan is een enthousiaste en betrokken docent met een analytische en praktische inslag die met veel plezier kunst inzichtelijk maakt en zijn kennis deelt.
Ron (drs. R.F.) Muijzer is mens- en taalwetenschapper, en 45 jaar werkzaam in het onderwijs. Zijn specialisme is het begeleiden van hoog opgeleide buitenlanders. Daarnaast organiseert en begeleidt hij sinds medio jaren '80 filosofisch getinte bijeenkomsten.
drs. Robert-Jan Muller
Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship Fund Committee. Is docent voor de Vrije Academie en leidde al vele kunstreizen.
Bas Nabers is filosoof, historicus en prijswinnend essayist, maar hij werkte ook als gids op een husky- en wildernisboerderij in Lapland. Bas Nabers ziet filosofie als een bron van verwondering, kritisch denken en vrijheid: door te filosoferen leer je vragen stellen waar je aanvankelijk geen vragen verwacht, verken je denk- en leefpatronen die als het ware de horizonten van ons bestaan vormen. Zo wordt het alledaagse minder vanzelfsprekend en openen zich nieuwe mogelijkheden.
Drs. Heleen Niele is cultuurwetenschapper en schrijver. In haar colleges plaatst ze kunst in de context van de tijd en de grote geschiedschrijving. Ze vertelt aanstekelijk en met humor en inspireert menig cursist tot verdere exploratie. Voor de Vrije Academie verzorgt ze diverse collegereeksen en lezingen over kunst, levensverhalen en autobiografieën. Daarnaast werkt ze als schrijfcoach en ghostwriter.
Alexandra Oostdijk is kunsthistoricus en archeoloog. Zij studeerde kunstgeschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Universiteit Leiden en studeerde af op wonderbaarlijke wereld van de Azteken. In het dagelijks leven werkt zij parttime in Delft als directeur van het museum Paul Tetar van Elven, het woonhuis van een negentiende-eeuwse historieschilder en kopiist. Ook werkt zij als rondleider en museumdocent in het Mauritshuis, Rijksmuseum Amsterdam en Boijmans van Beuningen, waar ze met evenveel passie vertelt over zeventiende-eeuwse meesters als over moderne kunst.
Historicus Mathieu Peulen is een echte verhalenverteller met een enorme passie voor alles wat te maken heeft met het verleden. Hij is werkzaam als docent geschiedenis op het St Ignatiusgymnasium te Amsterdam en is gespecialiseerd in onder meer de geschiedenis van het Midden-Oosten, het conflict tussen Israël en de Palestijnen, de Gouden Eeuw en de Tweede Wereldoorlog.
Drs. Martijn Pieters leeft half in Duitsland waar hij schrijft, onderzoekt en doceert. Gelukkig houdt hij voldoende tijd over om voor de Vrije Academie les te geven. Naast zijn geliefde colleges over de middeleeuwen en in het bijzonder Karel de Grote en vergeten zestiende-eeuwse kunst uit de Nederlanden, geeft hij vele verschillende colleges, lezingen en excursies.
Saskia Poelman is historica en werkt in de erfgoedsector. Ze geeft met veel plezier en passie les. Verhalen vertellen is wat ze wil doen. Kipling zei: If history were taught in the form of stories, it would never be forgotten. En die visie deelt Saskia Poelman. Ze heeft een brede achtergrond in de reiswereld en erfgoedsector, waarbij ze zich in onderwerpen van de prehistorie tot Koude Oorlog, Middeleeuwen tot Maatschappij van Weldadigheid, kunstgeschiedenis tot Chinese geschiedenis heeft verdiept.
Japonisme is de forte van kunsthistoricus Max Put, maar over Rothko of Van Doesburg weet hij minstens zo veel te vertellen (en schrijven). Over welk onderwerp eigenlijk niet? Buiten het, toegegeven obscure, onderwerp Japonisme, zouden we Max Put een ‘breed georiënteerd kunsthistoricus’ kunnen noemen, waarbij zijn belangstelling de laatste jaren in toenemende mate uitgaat naar architectuur.
Drs. Inge Raadgever volgt de hedendaagse kunst op de voet. U kunt met haar het hele seizoen op stap door heel Nederland langs verschillende musea. Hierdoor mist u nooit meer een belangrijke tentoonstelling.
Shad Raouf is in 2017 afgestudeerd aan de Master Filosofie aan de Radboud Universiteit met een specialisatie in techniekfilosofie. Hij past zijn opleiding praktisch toe in communicatie vraagstukken voor commerciële ondernemingen en in zijn eigen podcast waar hij in gesprek gaat met verschillende experts, filosofen en politici. Filosofie is vooral een toegepaste discipline voor hem dat helpt om concepten te structureren en complexe vraagstukken te ontwarren om betere oordelen te kunnen vellen over het eigen leven en de wereld in het algemeen.
Raphaël Rijntjes is kunst- en architectuurhistoricus, met als specialisme de kerkelijke architectuur en kunst van de middeleeuwen. Hij houdt zich bezig met alles wat in en rond kerkgebouwen gebeurde, dus onderwerpen als liturgie, reliekverering, processies en rechtspraak hebben zijn bijzondere belangstelling. Hij geeft rondleidingen, cursussen en lezingen, doet bouwhistorisch onderzoek en heeft daarnaast een bedrijf voor erfgoedfotografie.
Renout Robbertz is al jaren docent kunst- en architectuurgeschiedenis. Zijn specialisme is de bouwkunst van 1700 tot heden. Hierbinnen gaat zijn interesse uit naar stedenbouw en volkshuisvesting en architectuurtheorie. Ook heeft hij een passie voor kloosters; de benedictijner monnik en architect Hans van der Laan was het onderwerp van zijn afstudeerscriptie.
Monica de Ruiter deelt graag haar liefde voor kunst. Ze is auteur van het boek “Kijk als een kunstenaar”, maakt zelf kunst en vertelt over kunst. Al meer dan tien jaar werkt ze als rondleider in het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, Eyefilm en het Rembrandthuis. Ze studeerde schilderkunst aan de Academie voor Beeldende kunst in Den Haag en Culturele Analyse en Franse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde o.a. In NRC Handelsblad en Trouw.
Aaldert Rus studeerde Kunstgeschiedenis in Leiden en rondde de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam af. Naast zijn werk als docent kunstvakken in het VO geeft hij voor de Vrije Academie diverse colleges over moderne architectuur. Verder kunt u hem tegenkomen in verschillende steden in Nederland voor wandelingen langs de nieuwste en meest spectaculaire architectuur of 17e-eeuwse hofjes in zijn woonplaats Leiden. Zijn streven is om deelnemers met hart en ziel van kunst te laten genieten en de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis met woord en beeld inzichtelijk te maken.
Yolanda heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de UVA, met als specialisatie Ruimtelijke hedendaagse Kunst. En na jaren in de culturele sector gewerkt te hebben, o.a. als tentoonstellingsmaker, heeft zij een aantal jaar geleden haar onderwijsbevoegdheid gehaald aan de UVA voor Kunst Algemeen en CKV. Verder heeft zij een grote liefde voor keramiek en is zich daarnaast altijd blijven ontwikkelen als keramist. Momenteel heeft zij haar eigen keramiek atelier en werkt zij, met heel veel plezier, voor Singer Laren als museumdocent, workshop docent, rondleider en als VTS facilitator (activerende rondleidingen).
Wieke van de Sande (MA) studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en Amsterdam. Tevens behaalde zij haar onderwijsbevoegdheid aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze ziet het als haar missie om kunst en cultuur op een interactieve manier onder de mensen te brengen en verzorgt daarom met veel plezier rondleidingen en colleges. Haar bevlogen manier van vertellen getuigt van passie en ze hoopt iedereen net zoveel van de kunsten te laten genieten als zijzelf.
Astrid Schenk studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit Utrecht waaraan zij ook verbonden is voor haar promotieonderzoek. Ze is breed geïnteresseerd in de kunstgeschiedenis, met een bijzondere interesse in de vroegmoderne, zeventiende-eeuwse en negentiende-eeuwse kunst. Ze benadert kunst op een analytische en associatieve manier en maakt de verschillende onderwerpen op een enthousiaste en praktische manier toegankelijk voor een breed publiek.
Wetenschapsjournalist Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland, publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan sommigen zijn vertaald, o.a. in het Engels, Duits en Chinees. Laat u door Govert Schilling vertellen over de kosmische aanvaringen waar onze planeet in het verleden mee te maken heeft gehad!
Isolde Scholberg MA biedt een levendige en vaak verrassende kennismaking met kunst in de meest brede zin van het woord. Als cultuurwetenschapper plaatst zij kunstwerken in hun context en biedt ze nieuwe inzichten waardoor de kunst echt tot leven komt. Isolde wil haar liefde voor de kunst graag met zoveel mogelijk mensen delen. Want kunst maakt de wereld mooier en we kunnen dus eigenlijk geen dag zonder.
Liesje Schreuders is literatuurdocente, schrijfster en literair vertaalster. Ze studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap en behaalde daarna een master culturele antropologie. Ze publiceerde twee romans en in 2020 verscheen haar bundel 'Onder deze wereld. Modernismen'. Schreuders is een van de vaste columnisten over literatuur op de website van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde (mdnl.nl) en doceert al meer dan tien jaar literatuurgeschiedenis bij de Vrije Academie. Haar specialisaties zijn negentiende-eeuwse romans, poëzie en Italiaanse letterkunde.
Peter Smit studeerde aan de Academie voor Beeldende Vormgeving (eerstegraads tekenopleiding) en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Sinds 1985 exposeert hij regelmatig in Nederland. Als kunstschilder en docent begeleidt Peter al meer dan 20 jaar cursisten in tekenen en schilderen, zowel beginners al gevorderden. Met veel enthousiasme deelt hij zijn kennis en vaardigheden.
Roeline Snel is docente beeldende kunst aan het CIBAP, vakschool voor verbeelding te Zwolle. Zij studeerde in 1993 af als redactioneel illustratrice en docente beeldende kunst. Haar liefde voor de geschiedenis van de beeldende kunst kwam vooral op gang doordat zij kunstreizen voor haar studenten ging organiseren. Zij geeft les over de geschiedenis van de beeldende kunst in het algemeen, maar besteed vaak extra aandacht aan de Spaanse kunst
Dr. Rico Sneller heeft jarenlange ervaring als docent filosofie. Hij is geïnteresseerd in de relatie tussen filosofie en buitengewone ervaringen of veranderde bewustzijnstoestanden. Zijn belangstelling voor Oosterse denktradities heeft zijn blik gescherpt voor de vele momenten in de Westerse filosofie die de ervaring benadrukken. Met veel enthousiasme kan hij vertellen over de Duitse Romantiek, alsook de filosofie van Jacques Derrida. Samen met Hans Gerding en Hein van Dongen publiceerde hij Wilde beesten in de filosofische woestijn. Filosofen over telepathie en andere buitengewone ervaringen (Ten Have 2013). Recent publiceerde hij Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Publishers 2021).
Marc Stakenburg was ruim dertig jaar lang presentator voor de KRO-radio en werkte voor de zenders 1, 2 en 3. De bekendste programma’s die hij maakte waren Het Theater van het Sentiment en Leidsekade Live. Hij komt al vele jaren veelvuldig in Amerika en publiceert juli 2019 zijn tweede boek: ‘MusicTrails USA, een muzikale reisgids’, over de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Over dit onderwerp geeft hij lezingen en begeleidt muziekreizen door de Verenigde Staten. Op het conservatorium in Amsterdam werkt hij als docent muziekgeschiedenis en is te zien in theatervoorstellingen met hetzelfde onderwerp.
Als radiopresentator werd Marc Stakenburg bekroond met de Gouden Radioring en de Zilveren Reissmicrofoon.
Nora Stobbe studeerde kunstgeschiedenis en boekwetenschappen met zijpaden richting museumstudies en modegeschiedenis. Ook voltooide zij de opleiding tot museumdocent en rondleider. Met verhalen over kunst en geschiedenis inspireert zij haar publiek graag.
Humber van Straalen studeerde af aan de Research Master Philosophy aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde hij een opleiding tot filosofiedocent. Nu verzorgt hij werkgroepen en cursussen over filosofie voor de Vrije Academie, de TU Delft, en de Universiteit van Amsterdam. Motto is dat filosofie onderwijs teruggaat op zowel grondige studie van de teksten, als aandacht voor de in een filosofie besproken problemen en kwesties. De kerngedachte van een filosofie wordt pas gevat in de betrekking op het eigen denkende leven. Hij specialiseert zich daarbij in fenomenologie en funderingsvragen in de ethiek.
Sopraan Lida Straathof specialiseerde zich aan het conservatorium in muziektheater en klassieke zang. Naast professioneel zangeres is zij docent en coach voor koren en individuen. Tijdens workshops laat ze deelnemers vol enthousiasme de kracht en eigenheid van hun eigen stem ervaren. Lida: 'Mensen zijn na afloop zeer verrast, omdat ze niet verwacht hadden er zoveel uit te halen.'
Lasse van Strien is afgestudeerd als schrijver aan de opleiding Creative Writing, ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten, met een eigen novelle. Sindsdien werkt ze als coach en docent creatief schrijven, kleinkunst en poëzie op de Vrije Hogeschool. En als freelance docent bij School der Poëzie, Future Me, de Volksuniversiteit Utrecht en de Vrije Academie. Elke dag is ze bezig met de woorden om haar heen. De beelden die blijven hangen, de gevoelens, de gedachtes die langskomen op papier te krijgen. Ze werkt graag met mensen om hen het bijzondere gevoel van creatief schrijven te laten ervaren. Ze hecht waarde aan de vraag: wat zijn jouw woorden, wat zien jouw ogen wat een ander misschien niet ziet?
Filosoof en theoloog Gerko Tempelman houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Zo introduceerde hij bijvoorbeeld de Church for Atheists (+ agnostics + the rest of us), waarin niet-gelovigen met elkaar in gesprek gaan over wat religieuze thema’s voor hen betekenen. Als docent maakt hij graag de filosofie toegankelijk aan de hand van actuele toegankelijke vragen: “Je leert filosofie pas begrijpen als je de achterliggende vragen bij jezelf herkent; een beter begrip van de grootste filosofen begint bij jezelf."
Peter Thissen is kunsthistoricus én gecertificeerd mindfulnessdocent. Zijn jarenlange onderwijservaring maken hem een uitstekend didacticus en verhalenverteller. Zijn passie voor kunst vertaalt zich in velerlei activiteiten, zoals excursies, lezingen en het geven van cursussen voor jong en oud. Voor hem staat kunstbeleving hoog in het vaandel. Daarmee stelt hij de positie van de toeschouwer centraal en weet hij kunst en beschouwer te verbinden
Robert van der Tol is muzikant en componist. Al ruim 30 jaar werkt hij op het snijvlak tussen pop, theater en chanson. In de jaren '80 in popband Media, en sinds 1990 in Gran Teatro Amaro, een internationaal collectief dat honderden concerten gaf (en geeft) in heel Europa. De afgelopen 15 jaar waren vooral gewijd aan het muziektheater; gezelschappen als Dogtroep en het Noord Nederlands Toneel behoorden tot zijn werkgevers. Zijn ruime ervaring binnen de muziekpraktijk vertaalt zich in een grote liefde voor–en kennis van–de muziek in al haar verschijningsvormen, en in een al even groot enthousiasme om die kennis over te brengen en mensen daadwerkelijk te laten luisteren.
Kunsthistorica Sophie Tutelaers is docent kunstgeschiedenis en woont en werkt in Brabant. Als enthousiast verteller en rondleider laat ze u verder kijken, verbanden leggen en bovenal genieten van onze rijke westerse kunstgeschiedenis.
Edward van der Tuuk studeerde sociale filosofie, wetenschap & samenleving en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde af op de ethische implicaties van de wettelijke erkenning van 'intrinsieke waarde' in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren en de Wet op de Dierproeven in relatie tot moderne biotechnologie. Hij verzorgt al jaren cursussen voor verschillende instituten.
Japke van Uffelen is modeantropoloog en houdt zich voornamelijk bezig met vraagstukken op het gebied van mode, identiteit en gender. Ze werkt freelance voor musea met een modecollectie en schrijft recensies over modetentoonstellingen. Met een MA kunstgeschiedenis en grote interesse voor moderne en hedendaagse kunst kan ze ook hier het nodige over vertellen.
Drs. Frederike Upmeijer geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Haar passie voor Italië kan zij goed kwijt in vele lezingen en colleges. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u over kunst, want dat is het mooiste wat er is. Zoals de kunsthistoricus en kunstcriticus John Ruskin al zei: The greatest thing a human soul ever does in this world, is to see something, and tell what it saw in a plain way” John Ruskin, Modern Painters 1843.
Natuurbeleving en werken met natuurlijk materiaal is een rode draad in Annelies van Eerdes beeldend werk, en leven. Ze is naast tekenaar en schilder ook een vilt-kunstenaar.
In Nes a/d Amstel werkt ze op een atelier aan grote wandkleden van wol. Het zijn abstracte landschappen van vilt. Op diverse locaties in Amsterdam geeft ze met veel plezier teken-en schilderlessen.
Ze laat zich graag verwonderen door seizoenen, de verschijnselen in de natuur, maar ook door materialen. Ze vindt het prettig om zich vrij te voelen met het materiaal, maar ook met beeld. Graag wil ze anderen inspireren, en haar enthousiasme voor het beeldend vak delen.
Peter van Ewijk studeerde geschiedenis, theaterwetenschappen en Germaanse filologie aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven. Hij behaalde een doctorsgraad Engelse literatuur aan de Universiteit Antwerpen. Niet lang daarna won hij het befaamde cabaretfestival Cameretten en sindsdien toert hij door Nederland en Vlaanderen met cabaretvoorstellingen die bol staan van wetenschappelijke feiten en hilarische historische anekdotes. Zijn specialiteiten zijn postmoderne literatuur en hedendaagse geschiedenis en hij is bezeten door de jaren ’80, astronomie en het stijlvol dragen van ribfluweel.
Drs. Ellen van der Vecht is allround kunsthistoricus van Oudheid tot moderne kunst. Zij heeft een grote voorliefde voor Italië en de renaissance, maar ook voor de klassiek moderne kunst. We leven in een wereld vol kunst, die altijd een emotie oproept. Kunst roept zoveel verschillende dingen op, van fascinatie tot onbegrip. Via colleges, lezingen, kunstreizen en rondleidingen laat Ellen van der Vecht u hier graag mee kennis maken!
Drs. Cécile Verburg studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij geeft diverse lezingen op kunsthistorisch gebied en rondleidingen op het gebied van architectuur, tuinen, design, beeldende kunst en kunstnijverheid.
Norman Vervat is afgestudeerd kunsthistoricus en al een aantal jaar actief als rondleider, zowel binnen als buiten. Hij heeft veel ervaring met het rondleiden van groepen in cultuurhistorisch interessante gebieden, zoals de Amsterdamse binnenstad, maar ook moderne architectuur in van bijvoorbeeld Berlage en Dudok is zijn expertise.
Yvonne Vetjens (MA Kunstgeschiedenis) is gespecialiseerd in middeleeuwse kunst maar geeft ook cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis in het algemeen en teken- en schilderkunst tot aan de moderne tijd. Yvonne tekent en schildert zelf ook. Ze heeft zich verdiept in ouder teken- en schildertechnieken en heeft dus niet alleen inhoudelijke maar ook praktische kennis van de kunst.
Hans Vogels is beeldend kunstenaar en heeft ook een jarenlange ervaring als docent kunst- en cultuurgeschiedenis, zowel in het voortgezet als hoger onderwijs (academie voor interieurdesign en styling). Daarnaast heeft hij cultuurreizen geleid naar o.a. Rome, Wenen en Andalusië. Zijn brede belangstelling loopt uiteen van de klassieke oudheid tot en met nu, maar ook de invloed van niet-westerse culturen op de kunst van Europa heeft zijn interesse. Hij probeert de 'droge informatie' boeiend te maken voor een breed publiek door ook aandacht te besteden aan anekdotes en bijzondere achtergrondinformatie.
Docente Cora Voogt-Hildering is, naast haar carrière als muziekdocent en uitvoerend violiste, in 2012 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit als kunsthistoricus. Sindsdien brengt Cora deze twee schone kunsten zoveel mogelijk met elkaar in verband door lezingen en colleges over verschillende onderwerpen. Bij de Vrije Academie vertelt Cora bijvoorbeeld over de bijzondere relatie tussen Arnold Schönberg en Wassily Kandinsky.
Jose Voorn is afgestudeerd als theaterdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, nadat ze eerder de opleiding docent beeldende vorming afrondde.
Als ervaren expert in de kunsteducatie werkt ze met uiteenlopende groepen in het VO en in het HBO. Ze geeft lezingen, lessen en multidisciplinaire workshops waarin ze de theorie en de praktijk met elkaar verbindt. Graag onderzoekt ze welk dialoog er ontstaat wanneer men kunstwerken beschouwt met een transhistorische blik.
Tim Voors (1972) is auteur, docent, spreker, avonturier en vader en werkte eerder in de marketing-sector. Tijdens lange voettochten ontdekte hij de kracht van alleen reizen in de natuur. In zijn boeken (die ook in het buitenland verschijnen), lezingen en workshops deelt hij zijn ervaringen en inspireert mensen hun dromen na te jagen.
Marieke Voorsluijs van Club Geluk is textielontwerpster en kunstenaar. Haar ontwerpen zijn realistische en humoristische brei-en haakwerken, van minikersttrui en supergrote zachte teddybeer tot meesterwerken borduren (met een knipoog).
Drs. Peter Wagemakers opereert sinds 1992 als autonoom kunsthistoricus vanuit Amsterdam. Aandachtsgebieden zijn de negentiende-eeuwse schilderkunst en het kunstobject in zijn sociaal-historische context door de eeuwen heen.
Dr. Marieke van Wamel studeerde Theaterwetenschap en Kunstgeschiedenis en is in vele vormen van kunst en cultuur geïnteresseerd. Na een carrière in de wereld van de podiumkunsten, promoveerde ze in 2021 aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar de opdrachtgevers en vroege eigenaren van het werk van Jheronimus Bosch. Daarnaast is zij een kenner en liefhebber van de werken van portretschilder Antonius Mor van Dashorst. Wat haar in het algemeen fascineert is de totstandkoming en de werking van kunst in de vroegmoderne periode. Ze wil deze (en andere) interesses graag delen met een zo breed mogelijk publiek.
Martijn van Weele is kunsthistoricus en studeerde in 2021 cum laude af van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft zich gespecialiseerd in de kunst van de late middeleeuwen, waaronder de boekverluchting en de kunst van de Jeroen Bosch. Hij is ook werkzaam in het Jheronimus Bosch Art Center in ‘s-Hertogenbosch. Zijn interesse is echter veel breder, en hij vertelt enthousiast over kleine details, grappige anekdotes en smeuïge verhalen uit de hele kunstgeschiedenis. Hij verliest hierbij de bredere kunsthistorische context echter niet uit het oog, en hoopt mensen met zijn verhalen een kapstok te geven om hun kennis aan op te hangen en hen zo te laten genieten van leren.
Birthe Weijkamp is een enthousiaste mode-en kunsthistorica met een passie voor vintage mode. Zij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit, Amsterdam en zich daarna gespecialiseerd in mode tijdens de master Museumconservator. Birthe geeft diverse lezingen en rondleidingen over mode(geschiedenis) en kostuumgeschiedenis. Gecombineerd met haar praktische kennis kan zij een goed beeld geven van de mode van vroeger!
Mariëtte Wijne is tekstschrijver-columnist in Amsterdam. Verslaving, kunst, mode en natuur zijn geliefde onderwerpen.
Diana de Wild: 'Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium ben ik archeologie gaan studeren aan de universiteit van Leiden. In 1994 ben ik afgestudeerd als klassiek archeoloog.'
Jos de Wit heeft geschiedenis gestudeerd in Leiden en daarna onderdelen van humanistiek in Utrecht en geschiedenis van de wijsbegeerte in Leusden. Hij is werkzaam als docent humanistisch vormingsonderwijs (hvo) op meerdere basisscholen in Zuid-Holland. Daarnaast geeft hij sinds 2003 lezingen, cursussen en wandelingen over geschiedenis van de filosofie.
Kunsthistoricus Reinier de Wit, woonachtig in de historische binnenstad van de Hanzestad Kampen, leidt al meer dan vijftien jaar met veel enthousiasme groepen rond in musea, verzorgt stadswandelingen, excursies en cursussen kunstgeschiedenis. Hij vindt het leuk om verbanden tussen verschillende kunsthistorische perioden en disciplines te leggen, geen onderwerp gaat hij uit de weg. U kunt hem voor de Vrije Academie daarom regelmatig aantreffen bij lezingen over diverse onderwerpen.
Karel Witteveen is creatief denker, trainer/coach, tekstschrijver en auteur. Al ruim 20 jaar ontwikkelt en verzorgt hij trainingen en workshops creatief denken, schrijven en presenteren. In zijn trainingen en workshops gebruikt hij Japanse literaire genres als haiku, handpalmverhaal en renga in aangepaste vorm. Het zijn technieken die kernachtig en beeldrijk zijn en daardoor tot de verbeelding van de lezer spreken.
Robbert Zandbergen is filosoof en specialiseert zich in de Oosterse- en Westerse wijsbegeerte.
Na een jarenlang verblijf in Azië woont hij nu in Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresses zijn Schopenhauer, Freud, Nietzsche en de Chinese werken Laozi en Huainanzi. Momenteel bestudeert hij het mistige raakvlak tussen het moderne antinatalisme en transhumanisme. Hierbij maakt hij gebruik van teksten en inzichten van verschillende disciplines en levensbeschouwingen. Met veel enthousiasme deelt Robbert zijn kennis met cursisten van de Vrije Academie.
Kunsthistoricus Carolien Zeeman MA deelt haar enthousiasme voor kunst graag met haar cursisten. Zij is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst, maar geeft ook cursussen in algemene kunstgeschiedenis. Carolien is bijzonder gefascineerd door de continue ontwikkeling die de kunst doormaakt en zij legt graag verrassende verbanden tussen het heden en verleden.
Na de kunstacademie AKI in Enschede studeerde Tine Zevenhuizen kunstgeschiedenis met als specialisatie Moderne en Hedendaagse Kunst aan de Universiteit Utrecht. Als zelfstandige is ze actief op vele gebieden in de beeldende kunst en kunsteducatie. De rode draad door haar werkzaamheden is steeds het overbrengen van haar kennis en enthousiasme voor beeldende kunst aan heel verschillende doelgroepen. Voor de Vrije Academie verzorgt ze met veel plezier colleges Kunstgeschiedenis en Moderne Kunst en geeft ze lezingen.